Импресивна симболика везана за најновије вино Деспотике, све значајније српске винарије, чини Змајевитог већим од себе.

Свака појава неког новог прокупца на нашој сцени повод је изузетној радости. Винарија Деспотика, иако изузетно млада, па и за наше појмове, својим концептуалним приступом у поимању, производњи и промотивним активностима везаним за вино, добија све већи број поклоника. У току је, за сада још полузванично, премијерно испијање прокупца ове винарије, на брижљиво бираним местима. Редакција Виновника свакако да спада у та места. Радост те почасти и у овом случају, корелативном са дегустацијом Савиног Поља, превазилази пуки факт о премијери. Напросто, у питању је вино, много важније од себе.

Свети Трифун, виноградарска слава обележена је и ове године у многим подрумима Србије и у региону.

- Хоћу да познаваоцима и љубитељима вина пожелим да вам ова година буде срећна и успешна, свим винарима колегама пожелим срећну славу, да година буде добра, берба родна и да следећих година пијемо добра и квалитетна вина. Хвала вам што сте дошли, уживајте и живели – изрекао је у даху Веселин Деспотовић обрачајући се гостима који су дан Светог Трифуна свечано и у духу с традицијом обележили у његовој винарији Деспотика, надомак Смедеревске Паланке.

Недалеко од Смедеревске Паланке, у правом шумадијском крајолику, налази се Винарија "Деспотика".

Пошто се посетилац или путник намерник испне на 230 метара високи брег, на коме се винарија налази, пуца поглед који не никог не оставља равнодушним; види се све од Авале, Космаја, Букуље, Венчаца, Опленца до Рудника.

Да се вино прави од пејсажа, ни од чега другог, ово би најбоље испало. Али, и ми лаици знамо, за добро вино је потребно много више.

Веселин Деспотовић, први човек винарије, уз осмех објашњава да су, када су почињали, имали на уму да не могу да буду најстарији, ни највећи, па им ни није остао неки избор – морали су да буду најбољи! Звучи као духовита досетка, али после извесног времена у винарији посетилац схвати да се иза тога има доста истине и да би ово ласно могао да им буде мото.

Недалеко од Смедеревске Паланке, у правом шумадијском крајолику, налази се винарија „Деспотика“. Након што се посетилац или путник намерник попне на 230 метара висок брег, где се винарија налази, пуца поглед који никога не оставља равнодушним.
Види се све, од Авале, Космаја, Букуље, Венчаца, Опленца до Рудника. Да се вино прави од пејсажа, ово би најбоље испало. Али за добро вино је потребно много више.

Сад већ помало традиционално, у Винарији Деспотика се свака берба прославља у кругу пријатеља, сарадника, медија.
– Јутрос смо од шест сати у винограду – виче Веселин Деспотовић новопридошлим гостима-радницима. Челопек, подневни зној лије и нагриза очи, „воде, воде”, један виче, други траже празне гајбе. Неко опет, мање спретан мало се уштинуо виноградарским маказама на које нас је посебно упозорио виноградар Деспотике Новица Маричић, и тај неки уштинути псује сад комплетну организацију.

Zira has been invited by our partners Despotika Winery, the supplier of our house wine. The visit was planned partly as a study tour for our restaurant staff and partly as a team building. Despotika Winery is located at Vlaski Dol village, some 80km southeast of Belgrade, in the heart of Sumadija district, famous for its vineyards and forests and one of the most important wine regions of Serbia.

Tрећи Фестивал шумадијских вина одржан је у дворишту Краљеве винарије, док је чувени амерички вински писац и новинар Дарел Џозеф (Даррел Јосепх) у свечано украшеној пријемној дворани одржао мастерклас у трајању од сат ипо времена ширећи позитивне вибрације надалеко кад је винарство и будућност винарске Шумадије у питању. Била је то права прилика да се прикажу поједини новитети, али и изврши лично дегустационо упоређивање са проценама винског експерта.

Веселин Деспотовић, власник младе и успешне винарије Деспотика могао би да буде прототип „новог српског винара”. Предузимљив, модерних схватања, али чврсто укорењен у шумадијско винско наслеђе, успео је да наметне свест о својим винима прилично широкој публици.

Уз многа досадашња признања, Деспотика сада има и нове медаље са Декантера, нове етикете у палети, новог врсног консултанта... И Веселин Деспотовић има мноштво нових идеја, многе везане за све активније Удружење винара Шумадије.

Полусува се вина највише траже на домаћем тржишту, а мало је квалитетом врхунских. Срећом, бела купажа Додир 2014 винарије Деспотика један је од баш таквих примера. За почетак, ово потпуно ново вино носи са собом две занимљивости. Прва, купажа је сорти мускат отонел, совињон бели и пино бели, која се досад није могла наћи на тржишту.

ВИНО: Траг 2013, Деспотика ХРАНА: пачетина гијоза О вину: Стопроцентни мерлот интезивне рубин црвене боје са нијансама плаве, заголицао нам је машту чим смо га помирисали. Веома воћан, сочан, са аромом компота од шљива и благим мирисом зрелих боровница и приметне свежине које се осећа и у мирису и у укусу. За ово вино средњег тела можемо рећи да је школски пример мерлоа пријатних, меканих танина.

Ako moderno zdanje vinarije ugledate tu sa puta, zgodno posađeno u zelenom gnezdu brežuljkaste Šumadije, a do vrata se uzbrdo dovezete kroz nekoliko hektara prokupca i morave, namah će vam biti jasna kao dan filozofija koja vas očekuje: spoj tradicije i savremenih dostignuća u svim oblastima. Ali, ako vas u tom vinogradu što okružuje vinariju iznenadi vinogradarski muzej pod otvorenim nebom, a pred ulazom vinarije dočeka džinovski Don Kihot na konju od pruća, onda je to spoj istorije i umetnosti…

сортни састав: совињон блан, мускат отонел, пино блан

просечна цена: 800 дин.

Додир 2014 изгледа неочекивано пуно, има лепу бистру боју, жутозеленкасту. На носу пријатно. У самом почетку, изразито мускатно. Ароматично, пуно. Изненађујуће пуно. Пријатно, заводљиво. Најава сласти полусувог вина.

Кажу да нову годину треба дочекати радећи оно што највише волиш. Можда баш из истог разлога, група од 45 људи, тог четвртка 31.12.2015. кренула је на пут у непознато, у новогодишњу винску авантуру изненађења.

У 19. веку, Лорд Бајрон је путовао Балканом, упознавао балканске народе, обичаје, традицију и о томе потом преносио приче на западу Европе. Балкан је увек био тако близу, а ипак тако далеко западним народима.

Бело вино

просечна цена: 800 дин.

Алкохол 12% вол

Светло жуте боје, с благим сивкастим одсјајем. Добро охлађено, на носу нуди обиље хербалних арома док постепеним загревањем ослобађа и оне попут виноградарских бресака, огрозда и белог цвећа.