Морава или прокупац? Не, није реч ни о каквом надметању, али недавна берба у винарији Деспотика на коју су као гости и надничари позвани новинари, уметници, пријатељи винарије, поред лепог, пријатног, едукативног и радног, имала је још један ефекат, онај „доказни“. Каберне Доказ можда јесте перјаница ове винарије, али овде се радило о доказу потенцијала домаће сорте морава која би захваљујући врхунским условима тек ове године могла максимално да заблиста. И заиста, зрно је сочно са изразито високим процентом шећера. Просто се осећају зраци сунца у свакој капи нектара…

– Бербом смо врло задовољни. Осећају се последице и недостаци од прошле године, доста је смањен род, али квалитет је више него задовољавајући. Проценти шећера су изразито високи у неким сортама и мало виши од очекиваног, тако да очекујемо врхунска, комплексна и несвакидашња вина. Досад је обрано све сем неких црвених сорти, чекамо још бербу кабернеа и прокупца, и они иду јако добро, али ћемо праве резултате бербе знати тек у јануару, фебруару, кад се појаве наша прва бела вина. Тада ћемо тек стварно знати каква је била ова берба. А након напорног рада у винограду, гости су са задовољством обишли музеј винарства који се у винарији убрзано довршава. Готово свакодневно стижу нови експонати. Недавно су овде похрањени оригинални вински закони из бивше и Краљевине Југославије, а очекују се разне важне и драгоцене винске карте и мапе. Иако у Деспотику већ долазе групе, корпоративне посете, раде се семинари и теам буилдинзи, овде тврде да ће бити задовољни тек кад се највећи део вина буде продавао у винарији, јер ће то значити да су кренули да редовно долазе људи из Београда и шире који ће моћи на извору да виде шта то значи српско винарство.

– Зато све то радимо, да људима буде занимљиво и да подигнемо винску културу – каже Југослав. – Кад људи дођу и почну да проводе викенде у винарији све ће доћи на своје место. Цела прича око вина јесте лепа, али док људи не осете вино на месту где расте, пуно тога није доречено.”

Извор: http://www.vino.rs/vesti/item/1763-berba-puna-iscekivanja.html