Полусува се вина највише траже на домаћем тржишту, а мало је квалитетом врхунских. Срећом, бела купажа Додир 2014 винарије Деспотика један је од баш таквих примера. За почетак, ово потпуно ново вино носи са собом две занимљивости. Прва, купажа је сорти мускат отонел, совињон бели и пино бели, која се досад није могла наћи на тржишту.

Друга, намењена је најширем кругу љубитеља и као таква не преза да се по приступачној цени за овај квалитет нађе, од полица у супермаркету, до најексклузивнијих винотека.”

А прича о квалитету иде баш оним редом како и треба јер грожђе је брано ручно и селекција најбољих плодова је ригорозна. Мускат отонел и бели пино долазе са заталасаних брда Умчара где на потезу Виногради, на југозападно окренутим парцелама мештани од давнина гаје лозу. Овај потез има доста кречњака па даје вина јаког тела која су истовремено богата аромама услед великог броја сунчаних сати. Совињон стиже из другог винограда, у Голобоку, са потеза Паучина који заузима вршне пределе брда између села Голобок и Крњево на 200 метара надморске висине. На истој географској дужини су виногради Орегона, Бордоа, Емилијо Романе или Олтеније у Румунији, а ови домаћи су орјентисани ка југозападу и заклоњени од оштрих удара ветра па искоришћавају максималну количину сунца, преко 2.100 часова током просечне године.

Додир је полусуво вино светложуте боје са зеленкастим одсјајем у чаши рађено сурли техником одлежавања на талогу али не предуго, нека три месеца. Потписују га Милош Николић и чувени македонски енолог Горан Миланов. Жеља је била да се добије свеже, лагано, питко и допадљиво, а опет заокружено и хармонично вино. На носу се осећа раскошност арома које носи мускат отонел. Мирис беле руже је јако деликатан и нежан, али се убрзо развија у зрелије цветне тонове праћене финим нотама зове, траве и зачинскога биља за које је заслужан совињон бели. На непцу такође исказује најбоље од три сорте, ароматичност муската, фине киселине и минералност совињона те пуноћу пиноа, који заједно граде савршен баланс. Лепа завршница прожета је снажним воћним карактером са доминантним нотама цитруса и јабуке.”

Ово је вино за све прилике.

 

Извор: http://www.vino.rs/aktuelno/vino-rs-preporuka/item/1848-dodir-2014-despotika.html