Једна од најутицајнијих жена у винском свету данас, Master of Wine Džensis Robinson оценила је вино Морава 2014 из све агилније младевинарије Деспотика са 16,5 поена на скали од 20, што представља изузетно добру оцену на њеној скали квалитета, посебно кад је реч о првој берби винограда и то баш из очајне бербе 2014!

Ово је свакако још једно значајно признање за младу српску винарију, а Робинсонова је вино доживела овако: „Зелено вође и зачини, кора лимете на непцу. Зачинска, с мало дима, лепршава с благом нотом багремовог меда. Добро вискозна. Високе киселине, пуног тела и лагано ароматична. Небарикирана.”

О вину Морава 2014 писали смо веђ раније. Бронза с балканског надметања у Софији 2015. убрзо је посребрена у Бечу на највеђем винском оцењивању – AWC Vienna. Вино је резултат сарадње технолога винарије Милоша Николиђа са виноградаром Новицом Маричиђем и консултантом Гораном Милановим.

Иако је година 2014. била изузетно тешка, морава је прскана свега три пута. Добијено вино са 12 % алкохола ми смо оценили: „Уз потпуни ароматски набој зрелог вођа, вино поседује наглашену свежину и прелепе киселине што му гарантује дуговечност. Грејањем се још боље развија, предивне киселине испуњавају цела уста, штипкају, стварајуђи секси штимунг. Да је мало јача завршница и још мало комплетније на телу, било би то сјајно, велико српско вино. Али, прва му је берба тек…”

Све у свему, од Деспотике се очекује наставак ове лепе винске приче у којој је главни јунак оригинална српска новостворена винска сорта – морава.

 

Извор: http://www.vino.rs/vesti/item/1827-morava-po-ukusu-master-of-wine.html