Овога пута, ми вам представљамо Мораву из тзв. девичанске (прве) бербе Винарије Деспотика. Без пуно периперија, трагична 2014., у свом првом роду четири године старог винограда, ипак је била благонаклона према овом грожђу. Вино је веома младо, чак је и етикета на боци привремена, и наћи ће се у продаји почетком маја 2015. Пробали смо га пре два месеца, па пре недељу дана и коначно данас. Сваки пут је било некако другачије и стасалије, те очекујемо да ће наставити да се још неко време развија у боци.

Основан 01. априла 1947. године, мењао је имена, организациону и сваку другу структуру, али никада посвећеност развоју виноградарства и винарства. Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру, данас функционише у саставу Пољопривредног факултета у Новом Саду, али га многи и даље називају Институтом, као скраћеницом једног од ранијих назива. Било како било, током свих ових година, оплемењивачким радом створена је 21 сорта грожђа и 3 клона италијанског ризлинга. Неке од ових сорти су се прошириле по Србији, а неке се гаје и у другим земљама света. У зависности од фаза и циљева оплемењивачког рада разликујемо три групе новостворених винских сорти грожђа:

1. Сорте побољшаних производних карактеристика

2. Сорте отпорне на ниске зимске температуре и

3. Сорте отпорне на мразеве и гљивичне болести

Управо у овој последњој групи, намењеној интегралној и органској производњи грожђа и вина, налази се и Морава, сорта коју вам данас представљамо. Настала је укрштањем Рајнског ризлинга и генотипа СК 86-2/293, који у себи носи гене различитих сорти попут Траминца, Саувигнон Бланца, Бианце… Аутори су Петар Циндрић, Нада С. Кораћ и Влада Ковач, а призната је 2003. године.

Висок садржај киселина, главна је карактеристика сорте. Ипак, Морава даје вина врхунског квалитета и пикантне ароме која често асоцира на Саувигнон Бланц. Ипак, дозревањем у боци, развија и ароме више наликујуће Рајнском ризлингу. Пре пар година, ова сорта је имала и своју светску премијеру, те су очекивања, у односу на реакције светских винољубаца, врло велика. Овога пута, ми вам представљамо Мораву из тзв. девичанске (прве) бербе Винарије Деспотика. Без пуно периперија, трагична 2014., у свом првом роду четири године старог винограда, ипак је била благонаклона према овом грожђу. Вино је веома младо, чак је и етикета на боци привремена, и наћи ће се у продаји почетком маја 2015. Пробали смо га пре два месеца, па пре недељу дана и коначно данас. Сваки пут је било некако другачије и стасалије, те очекујемо да ће наставити да се још неко време развија у боци. Ипак, нећете погрешити ни ако га пробате сасвим младо, чим се појави у винотекама. Што се нас тиче, одмах ћемо набавити бар две боце, једну за почетак и једну за крај лета. Јер, колико год да вам се допадне, извесно да је ово вино које има будућност и да његов развој вреди пратити. И за крај још једна ситница, послужите га добро охлађено, негде на 8ºЦ и пратите како се, уз пораст температуре, развијају ароме.

Назив: Морава

Берба: 2014

Састав: 100% Морава

Произвођач: Винарија Деспотика

Област: Влашки До, Смедеревска Паланка, Шумадија, Србија

Светло жуте боје, с благим сивкастим одсјајем. Добро охлађено, на носу нуди обиље хербалних арома док постепеним загревањем ослобађа и оне попут виноградарских бресака, огрозда и белог цвећа. 12% алкохола, лагано тело, пуно свежег воћа где сада предњаче зелене јабуке, вибрантних киселина и чак благе минералности, ово вино делује потпуно освежавајуће. Дуга воћна завршница, учиниће да тај пријатан осећај свежине траје.

Препорука служења: 10 – 12°Ц

Нећете погрешити ако Мораву послужите као аперитивно вино, али добро ће се уклопити и са свежим сезонским салатама, посебно онима које подразумевају кремасте беле преливе. Биће добар пар са свим варијантама беле рибе и белих меса, укључујући и поховано.

Препорука књиге: Момо Капор – Успомене једног цртача

Препорука музике: Идоли – Девојко мала

Извор: http://www.zeneivino.com/dame-biraju/dobra-vina/morava-vinarija-despotika/