И поред тога што је архитекта по образовању и запослен као менаџер у грађевинској фирми, Веселин Деспотовић верује да је будућност Србије у винарству, те је са супругом основао винарију Деспотика

Некада је у Србији виноград био саставни део домаћинства, а наша држава земља винара. Док сваки Француз годишње попије скоро 50 литара вина, код житеља Србије тај број је скоро десет пута мањи. Бављење виноградарством и винарством изискује доста новца, па није ни чудо што великим произвођачима овај бизнис више дође као хоби. Лиса је пронашла четири породице из Београда које су имале довољно храбрости и жеље да уложе паре и енергију у винограде широм Србије, да сачувају традицију и покушају да врате нашу земљу на листу винарских земаља.

Иако са породицом живи у Београду, Веселин Деспотовић (47), који је са супругом власник винарије Деспотика, ових дана окупиран је бербом грожђа, трећом по реду, на имању од 11 хектара у селу Голобок код Смедеревске Паланке (које је по легенди добило назив по девојкама које су у јесен голих бокова газиле грожђе).

Дуго је тињала жеља овог архитекте по образовању, а менаџера у грађевинској фирми по професији, да почне производњу вина и уложи новац у винову лозу, а онда ју је 2006. године спровео у дело почевши да остварује своју давнашњу мисију.

– Верујем да су будућност и перспектива ове земље у пољопривреди. Вино и винарство представљају повратак нашим коренима и оживљавање традиције која има озбиљне корене кроз векове. Надам се да ћемо Србији вратити место у винском свету које заслужује – каже Веселин који планира да у селу Влашки, у којем се налази винарија, направи Музеј вина.

– Планирамо да се бавимо винским туризмом, а једна од атракција биће музеј у којем ћемо испричати вековну причу о винарству и виноградарству у Србији која, нажалост, није позната ни нашим људима, а камоли странцима – каже овај вредни човек и додаје да су осим његове супруге у посао, у складу са својим годинама, укључене и њихове ћерке од 13 и 7 година.

Текст: Ненад Благојевић

Извор: http://www.lisa.rs/slobodno-vreme/price-iz-srbije/6915-srpski-vinari-muzej-vina-porodice-despotovic.html