Обећање је испуњено. Након што је летос у време Другог фестивала шумадијских вина престолонаследник Александар ИИ Карађорђевић постао почасни члан Удружења винара Шумадије, уследио је договор да се Удружење на сличан начин представи својим винима и у Белом двору у Београду.

Тако се 10 шумадијских винарија нашло у овој репрезентативној резиденцији, где их је њихов домаћин, ЊКВ Александар Карађорђевић дочекао са супругом принцезом Катарином. Гости, амбасадори, чланови дипломатског кора, те личности из културног и јавног живота и представници медија, показали су велико интересовање за изложена вина, која би у будућности могла да поставе Шумадију као регију на винску карту Европе. Након добродошлице и кратког фолклорног програма, прешло се на коктел и дегустацију вина. Винарије Александровић, Деспотика, Арсенијевић, Делена (Липовац), Роган, Радовановић, Арт Wине, подруми Маџић, Стари Храст и Краљевска винарија са Опленца изнели су своје најбоље производе, међу којима је било и неколико изненађења – попут специјалних етикета винарије Александровић намењених јапанском тржишту!”

– Бескрајно смо захвални престолонаследнику Александру ИИ Карађорђевићу и његовој породици на прилици да заједно представимо богатство Шумадије једној другачијој публици и у амбијенту какав се само пожелети може. Ваш деда Александар и прадеда Петар И посејали су семе новог српског винарства пре једног века и дали максимални допринос његовом развоју у том времену. Сигурни смо да ћете и ви, као почасни члан нашег Удружења, знати да нас предводите у времену које долази – изјавио је између осталог Божидар Александровић испед Удружења винара Шумадије.

Искористили смо прилику и замолили престолонаследника Карађорђевића да нам каже и нешто на тему која вина он воли. – У Србији сам већ 14 година и примећујем да се сваке године побољшава квалитет домаћих вина. Бело вино волим уз рибу, црвено са месом, али за вечеру мало више преферирам црвеног. И шампањ, наравно! Такође, веома волим Занос винарије Ивановић (природно слатко вино од рајнског ризлинга, н.а.). Иначе, волео бих сваке вечери да пробам нека домаћа вина, као што смо данас пробали ова из Шумадије која је, као што знате, у мом срцу. И веома сам поносан на то шта раде сви наши винари. Веома је важно да свет сазна како имамо добро вино.”

У том смислу, договорено је да ова винска презентација шумадијских вина у Белом двору, намењена првенствено амбасадорима и страним дипломатама, постане традиционална.

 

Извор: http://www.vino.rs/reportaze/item/1766-sumadinci-na-belom-dvoru.html