У Ризници вина ће се у суботу 25. априла од 20 часова представити једна од већ препознатих, али уједно и најперспективнијих младих винарија Србије – ДЕСПОТИКА. Поред етикета које увелико освајају значајна домаћа и међународна признања, највећу пажњу ће свакако привући премијерно издање једне домаће сорте, вина Морава, за које ће етикета бити одштампана управо на дан ове дегустације.

У винарији Деспотика чекају вас иначе каберне совињон Доказ, чије су чак две различите бербе (2011 и 2012), након бронзе 2013. године, добиле сребрне медаље на Великом тесту Вино.рс 2014 у изузетно јакој конкуренцији, а што је очигледан показатељ квалитета који констатно напредује. Ту су још и носиоци медаља са бројних винских надметања у региону, вина јединствених назива: пино црни Сведок, мерло Траг, каберне совињон Немир који је свакако један од најзанимљивијих розеа на нашем тржишту, мускат Додир, совињон бели Бескрај, пино бели Небо, ризлинг рајнски Знамен, и нараво – Морава. Наравно, након дегустације очекује вас и богат музички програм.

Вина на дегустацији:

МОРАВА 2014 – Домаћа сорта морава несумњиво поседује врхунски потенцијал. Винарија Деспотика је то препознала, сад је ред на вас.”

ЗНАМЕН 2014 – Ризлинг рајнски, суво сортно бело вино, веома слојевито, На носу ливадско цвеће и бело воће, на укусу свеже, пуно и ароматски богато, са доминантном воћношћу.”

НЕМИР розе 2014 – Каберне совињон који је освојио сребро у Софији на БИWЦ. Светле рубин боје, веома пун, на носу црвено бобичасто воће са цветним и зачинским нотама. Пуно, свеже и заиста укусно вино.”

ТРАГ 2013 – Мерло интензивне боје, изузетан пратилац сирева и црвеног меса, нуди сласни спој црног и црвеног воћа уз благе зачинске ароме. Заокружен и свиленкастих танина, овај мерло оставља неизбрисив траг у сећању својом елеганцијом и балансом.”

СВЕДОК 2012 – Пино црни са 14% алкохола је заиста велико финале сваке винске вечери. Бобичасто воће на носу, свеже киселине и свилене структуре које следе на непцу, само су увод у воћне слојеве који одушевљавају.”

Извор: http://www.vino.rs/akcije/degustacije-vina/item/1641-despotika-u-riznici-vina-plodovi-morave.html