Стил | суво црвено вино |
---|---|
Сортни састав | Мерло (Merlot) |
Географско порекло | Србија |
Температура сервирања | 15-18°C |
Траг
1.140,00 рсд
Мерло
Шумадијски Мерло претворен у израз поднебља. Багата арома црвеног и црног бобичастог воћа, зрелих шљива, купина, вишања са нежним слојевитим храстом који доприноси аромама каранфилића, дима и слатким зачинима. Траг је свеже, богато и снажно вино заокружено интензивним зрелим танинима. Идеалан је сапутник богатих домаћих трпеза али и вино за неговање у подруму.
Сервира се уз: Све врсте стекова, сувих меса и сирева.

Бифтек и рамстек најприкладнији су за припрему дебљих, слабије печених одрезака, а могу бити јунећи или говеђи.
ПрипремаВреме печења говеђег одреска зависи од његове дебљине, јачине ватре и личног укуса, а да би одресци остали сочни морају бити нарезани на дебљину од 2 цм и након пржења морају дуже одстајати. Одреске је пре печења потребно повезати кухињским концем, а оне с маснијим рубом зарезати и добро посути бибером. На врућем уљу месо снажно запржите, затим смањите ватру и до краја га испеците. По потреби додајте маслац. Приликом печења месо никад не прекривајте фолијом или поклопцем, јер ће га пара учинити тврдим, и не доливајте никакву течност, осим по потреби с мало уља.
Време печења
За одрезак од 200 г и 2 цм дебљине важи правило да ће бити крвав (раре) ако га са сваке стране на јакој ватри снажно запржите по 1 минут, а затим га на лаганој ватри пржите још 2-3 минуте. Овако припремљен одрезак изнутра је крвав, а споља хрскав. За средње печен (медиум) одрезак након кратког пржења наставите пржити месо на лаганој ватри са сваке стране по 4 минуте. Средње печен одрезак изнутра је лагано ружичаст. За припрему печеног (wелл доне) одреска након кратког пржења наставите пржити месо на лаганој ватри са сваке стране по 5 минута. Месо ће бити печено и изнутра и споља .